همشهری آنلاین – گروه سیاسی: رایزنیهای وزیر امور خارجه قطر با مقامهای ارشد ایرانی در شرایطی است که بهدنبال استمرار شرارتهای رژیمصهیونیستی و افزایش تنشها در غربآسیا، بررسی تحولات جاری در منطقه از مهمترین محورهای این سفر ارزیابی میشود.
تحلیلگران منطقهای و بینالمللی معتقدند پاسخ ایران به ترور شهید هنیه در تهران از یکسو و وضعیت مذاکرات آتشبس در غزه ازسوی دیگر، اهمیت حضور بنعبدالرحمن آلثانی را در تهران دوچندان کردهاست.
در شرایطی که عملیات نظامی حزبالله لبنان علیه اهداف مهمی در سرزمینهای اشغالی، فاز تازهای از تحولات منطقهای را کلید زدهاست، ناظران منطقهای معتقدند وزیر امورخارجه قطر در تهران رایزنیهای چندوجهی را در دستورکار دارد؛ از مناسبات دوجانبه گرفته تا آخرین وضعیت مذاکرات آتشبس و پاسخ ایران به شرارتهای تروریستی اخیر تلآویو از اصلیترین محورهایی است که گفته میشود در جریان رایزنیهای بنعبدالرحمن آلثانی در تهران مطرح خواهد شد.
پیامی برای تهران؟
سفر بنعبدالرحمن آلثانی به تهران در شرایطی مورد توجه رسانههای منطقهای و بینالمللی قرار گرفتهاست که ناظران تحولات منطقهای این حضور را «مهم» ارزیابی کردهاند. این درحالی است که قطر به همراه عمان، طی ماهها و سالهای اخیر نقشآفرینی ویژهای در حوزه مذاکرات هستهای، رایزنیهای تهران – واشنگتن و همچنین تحولات غزه داشتهاند.
اکنون اما، بهنظر میرسد علاوهبر موضوعهای دوجانبه، قطر در حال ایفای نقش تازهای در راستای جلوگیری از افزایش فزاینده تنشها در منطقه، بهویژه طی روزهای اخیر است. براین اساس هم بود که برخی رسانههای بینالمللی مدعی شدند احتمال اینکه وزیر امورحارجه قطر در سفر به تهران حامل پیامی ازسوی جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا درباره تحولات منطقه باشد، وجود دارد.
محورهای رایزنی وزیر خارجه قطر در تهران
- مناسبات دوجانبه
- توسعه همکاریهای اقتصادی
- مذاکرات آتشبس غزه
- پاسخ ایران به شرارتهای تروریستی رژیمصهیونیستی
- تحولات منطقهای اخیر
چشمانداز روشن توسعه مناسبات
دیدار با مسعود پزشکیان، رئیسجمهور از دیگر دستورکارهای سفر نخستوزیر و وزیر امورخارجه قطر به ایران بود که مهمترین محورهای آن را در ادامه میخوانید:
- تاکید رئیسجمهور بر اقدام مشترک همه کشورها برای وادار کردن به مهار رژیم صهیونیستی
- تاکید بر ضرورت ارتقای سطح روابط دو کشور در سایر عرصهها متناسب با روابط سیاسی
- قدردانی از تلاشهای قطر برای برقراری آتشبس در غزه
- انتقاد از سکوت مدعیان حقوقبشر در برابر جنایتهای رژیمصهیونیستی
- تاکید طرف قطری بر اهمیت ویژه گسترش روابط برادرانه و راهبردی فیمابین
- انتقاد مقام قطری از مواضع متناقض جامعه جهانی و مدعیان حقوقبشر نسبت به جنایات در غزه
در دیدار وزرای خارجه ایران و قطر چه گذشت؟
عراقچی و بن عبدالرحمن آلثانی در جریان گفتوگوی روز دوشنبه خود، درباره موضوعهای مختلفی بحث و تبادلنظر کردند که اصلیترین محورهای آن را در ادامه میخوانید:
- استقبال ایران از تلاشهای قطر بهمنظور برقراری آتش بس در غزه
- حمایت ایران از هرگونه توافقی که مقاومت فلسطین و حماس بپذیرند
- اهتمام دوطرف برای پیگیری و اجرای توافقهای صورت گرفته در دوره گذشته
- تاکید ایران بر فعالسازی هرچه بیشتر کمیسیون مشترک اقتصادی باهدف جهش و تحرک جدید در مناسبات اقتصادی دوجانبه
- قدردانی ایران از تحرک خوب دولت قطر در پروندههای مهم منطقهای
- تاکید قطر بر ترسیم آینده بهتری فراروی روابط دو کشور بهویژه در عرصه اقتصادی
- درخواست قطر برای تداوم رایزنیهای تهران - دوحه در راستای کمک به تامین ثبات و امنیت منطقه و کمک به مردم فلسطین
یک میانجی دیگر؟
یکی از اصلیترین گمانههای مطرح درباره سفر وزیر امورخارجه قطر به تهران، رایزنی دوباره با تهران درباره تنشهای منطقهای اخیر و دعوت ایران به خویشتنداری بیشتر در واکنش به ترور شهید هنیه در تهران است؛ درخواستی که طی هفتههای اخیر ازسوی تعداد قابلتوجهی از مقامهای منطقهای و بینالمللی تکرار شدهاست که در ادامه به بررسی مهمترین آنها میپردازیم.
۲۹ مردادماه ۱۴۰۳
انور ابراهیم، نخستوزیر مالزی از جمله مقامهای منطقهای بود که با رئیسجمهور ایران بهصورت تلفنی گفتوگو کرد. گفته میشود یکی از مهمترین محورهای این گفتوگو، موضوع واکنش تهران به تلآویو بودهاست.
۲۳ مردادماه ۱۴۰۳
کِر استارمر، نخستوزیر انگلیس در گفتوگو با رئیسجمهور درباره تحولات منطقه و همچنین پاسخ تنبیهی ایران به ترور شهید هنیه در تهران رایزنی کرد.
۲۳ مردادماه ۱۴۰۳
آنتونیو تایانی، وزیر امورخارجه ایتالیا در تماس تلفنی با باقری درباره مسائل منطقهای گفتگو کرد.
۲۲ مردادماه ۱۴۰۳
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان مقام ارشد اروپایی دیگری بود که در گفتوگوی تلفنی با پزشکیان درباره موضوعهای منطقهای بحث و تبادلنظر کرد.
۲۲ مردادماه ۱۴۰۳
کاردینال پیترو پارولین، نخستوزیر واتیکان از دیگر مقامهایی بود که بهدنبال افزایش تنشها در منطقه، با پزشکیان بهصورت تلفنی گفتوگو کرد.
۲۱ مردادماه ۱۴۰۳
حاجا لحبیب، وزیر امورخارجه بلژیک و کاسپر ولدکمپ وزیر امور خارجه هلند در گفتوگوهای جداگانه با سرپرست وزارت امورخارجه، درباره تحولات منطقهای بحث و تبادلنظر کردند.
۲۱ مردادماه ۱۴۰۳
شارل میشل، رئیس شورای اروپا از دیگر مقامهای اروپایی بود که در تماس تلفنی با رئیسجمهور ایران، درباره موضوعهای مختلف از جمله تحولات منطقه بحث و تبادلنظر کرد.
۱۸ مردادماه ۱۴۰۳
جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا میانجی دیگری بود که در گفتوگو با مسعود پزشکیان، درباره موضوعهای مختلف از جمله مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه رایزنی کرد.
۱۷ مردادماه ۱۴۰۳
دیوید لامی، وزیر امورخارجه انگلیس در تماس تلفنی با علی باقری درباره تحولات منطقه گفتوگو کرد.
۱۷ مردادماه ۱۴۰۳
باقری در گفتوگوی تلفنی بدر عبدالعاطی، وزیر امورخارجه مصر، درباره اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی رایزنی کرد.
۱۷ مردادماه ۱۴۰۳
سرپرست وزارت امورخارجه در تماس تلفنی با الکساندر شالنبرگ، وزیر امور خارجه اتریش درباره اقدامات تروریستی رژیمصهیونیستی در تهران گفتوگو کرد.
۱۷ مردادماه ۱۴۰۳
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در تماس تلفنی با رئیسجمهور ایران، خواستار خویشتنداری ایران در موضوع پاسخ به ترور شهید هنیه ازسوی رژیمصهیونیستی شد.
۱۴ مردادماه ۱۴۰۳
ایمن الصفدی، وزیر امور خارجه اردن از نخستین مقامهای بینالمللی بود که به تهران آمد و در رایزنی با سرپرست وزارت امورخارجه و رئیسجمهور ایران، خواستار جلوگیری از افزایش دامنه تنشها در منطقه شد.
۱۲ مردادماه ۱۴۰۳
علی باقری با جوزف بورل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا بهصورت تلفنی درباره تحولات اخیر بحث و تبادلنظر کرد.
۱۱ مردادماه ۱۴۰۳
وزرای امورخارجه قطر، عربستان و عمان و همچنین آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در گفتوگوهای تلفنی جداگانه، با علی باقری درباره موضوع ترور شهید هنیه در تهران بحث و تبادلنظر کردند.
رایزنیهای تلفنی عراقچی
بهدنبال رایاعتماد مجلس به عباس عراقچی بهعنوان وزیر امورخارجه دولت چهاردهم، برخی مقامهای منطقهای و بینالمللی در گفتوگوهای تلفنی، با رئیس دستگاه دیپلماسی درباره موضوعهای مختلف، از جمله تحولات منطقه رایزنی کردند که در ادامه اشاره میشود.
- آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان
- فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق
- جوزپ بورل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا
- فیصل مقداد، وزیر امور خارجه سوریه
- عبدالله بوحبیب، وزیر امور خارجه لبنان
- آرارات میرزویان، وزیر خارجه ارمنستان
- استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه
- دیوید لامی، وزیر امور خارجه انگلیس
- هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه
- بدر عبدالعاطی، وزیر امور خارجه مصر
- فیصل بنفرحان، وزیر امور خارجه عربستان
- آنتونیو تایانی، وزیر امور خارجه ایتالیا
نظر شما